Aansluiting A13/A16De situatie ter hoogte van de Doenkade en A13 verandert ingrijpend. De A16 Rotterdam wordt met een hoger gelegen verbindingsboog aangesloten op de bestaande A13 richting Delft.

Aansluiting A13/A16

De werkzaamheden zijn in volle gang bij het nieuwe knooppunt Zestienhoven. Straks rijdt het verkeer hier vanaf de 'verlengde' A16 zo de A13 richting Delft en Den Haag op, en vice versa. Een echte uitdaging om naast een vliegveld en aan de rand van een beschermd natuurgebied zo’n wegverbinding te realiseren. Hoe gaat het eruit zien? Welke werkzaamheden staan op de planning? En wat betekent dit voor de omgeving?

Wat gebeurt er?

De A16 Rotterdam zal met behulp van een verbindingsboog over de bestaande A13 heen op die weg worden aangesloten. Voor verkeer vanuit Delft betekent dit dat de A16 Rotterdam de doorgaande route wordt. Verkeer met bestemming Rotterdam Centrum, A20 Hoek van Holland, Rotterdam The Hague Airport en Spaanse Polder vervolgt de bestaande A13. De spitsstrook op de A13 richting Delft blijft bestaan.

Om ruimte te maken voor de A16 Rotterdam wordt de huidige A13 een stukje richting de Schieveensedijk gelegd. Om die verbreding te realiseren worden er drie viaducten verlegd en vernieuwd:
1.    Nieuwe onderdoorgang Hofwijktunnel
2.    Nieuwe brug over de Schieveensedijk
3.    Nieuw viaduct verbindingsboog A16/A13

 

 Nieuwe aansluiting


Met de nieuwe verbindingsboog knopen we de A13 en de A16 Rotterdam aan elkaar.

 

Bouwhinder

De werkzaamheden aan de aansluiting A13/A16 zorgen op bepaalde momenten voor (geluids)hinder. Voor de mensen die in de omgeving wonen zijn de werkzaamheden vooral in de periode van augustus tot en met oktober 2020 te merken, wanneer er heipalen en damwanden aangebracht worden. We werken overdag om de geluidhinder zoveel mogelijk te beperken. Ondanks dat er dicht langs de A13 wordt gewerkt, verwachten we weinig overlast voor het verkeer.

 

Fietspad Doenkade

Het bestaande fietspad aan de noordzijde van de Doenkade komt te vervallen, maar er blijft wel een aansluiting met de recreatieve fietsroutes.

Het fietspad aan de zuidzijde wordt verbreed en krijgt twee rijrichtingen.

 

Schieveensepolder

De verbindingsboog komt langs de Schieveensepolder te liggen. Beplanting zal de nieuwe weg vanuit de polder zoveel mogelijk aan het zicht onttrekken.

Daarnaast is aan natuurliefhebbers gedacht: Gemeente Rotterdam richt het natuurgebied opnieuw in met aandacht voor diverse planten en weidevolgels. Ook komt er een nieuw  fietspad, het zogenaamde Polderpad. Je  fietst straks vanaf de Schie tot aan de Rotte. Meer informatie: www.polderpad.nl

 
 

 

Planning

Augustus - november 2020 | Funderingswerkzaamheden verbindingsboog

17 augustus 2020 - medio december | Afsluiting Hofwijktunnel

17 augustus - september 2020 | Aanbrengen heipalen brug Schieveensedijk

17 augustus - november 2020 | Aanbrengen heipalen viaduct  A13/A16

21-23 augustus en 11-13 september 2020 | Plaatsen damwanden Hofwijktunnel 

14 september - begin oktober 2020 | Aanbrengen heipalen Hofwijktunnel

Aansluiting A13/A16 in beeld

 

 

 

 

Bovenaanzicht werkzaamheden

 

 

Bovenaanzicht werkzaamheden

 

 

 

 

 
 

 

Cookie-instellingen