Viaduct A16/Hoofdweg RotterdamTot eind 2025 zijn er werkzaamheden aan het viaduct over de Hoofdweg in Rotterdam. De constructie van het viaduct voldeed namelijk niet meer en is daarom in zijn geheel vervangen.

Vervanging viaduct A16/Hoofdweg Rotterdam

Als onderdeel van project A16 Rotterdam vervangt Rijkswaterstaat in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg. Er is gekozen voor een gefaseerde bouwmethode die de minste hinder oplevert met de inzet van een wegverlegging, hulpbrug én verkeersmaatregelen. 

Wat hebben we gedaan? 

Tijdens het Hemelvaartweekend van woensdagavond 8 mei tot maandagochtend 13 mei was de A16 tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein afgesloten voor diverse werkzaamheden. In dat weekend is het viaduct van de nieuwe oprit naar de A16 Rotterdam ingereden en is er een tijdelijke hulpburg in de A16 geplaatst. Het oude viaduct is vervolgens gesloopt. Sinds 13 mei ligt er aan de oostzijde een tijdelijke hulpbrug, zodat ook het verkeer richting het Terbregseplein kan doorrijden. We bouwen nu aan het nieuwe viaduct tot medio september 2025.

Afsluitingen en omleidingen

  • Oprit A16 Prins Alexander (27) is vanaf zondagavond 10 maart 2024 dicht voor al het verkeer tot en met medio september 2025. Verkeer richting Dordrecht adviseren we om onder meer gebruik te maken van de oprit Rotterdam-Kralingen (26).
  • De Hoofdweg in Rotterdam gaat 6 weken extra dicht. De extra afsluiting staat vooralsnog gepland van 12 augustus tot 23 september. De afsluiting geldt voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen, maar niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten.

De werkzaamheden zijn zo gepland dat het niet tot vertraging van de geplande openstelling van de A16 Rotterdam leidt. De A16 Rotterdam inclusief het viaduct over de Hoofdweg gaat eind 2025 open. Tot en met maart 2026 zijn we nog wel bezig met het opruimen van het werkterrein.

Vragen over de werkzaamheden?

Stuur een e-mail naar a16rotterdam@rws.nl of neem telefonisch contact op met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

 Livestream Hemelvaart 

Geïnteresseerden konden op afstand live meekijken met de werkzaamheden die plaatsvonden tijdens het Hemelvaartweekend op de bouwplaats. De opnames van de werkzaamheden zijn nu volledig en verkort (timelapse) terug te kijken op de livestream pagina.

Bekijk hier de opnames

 

Afsluiting Hoofdweg

De Hoofdweg in Rotterdam gaat 6 weken extra dicht. De extra afsluiting staat vooralsnog gepland van 12 augustus tot 23 september. De afsluiting geldt voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen, maar niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten.

Meer informatie

 

 

 

Vervanging in stappen 

We hebben op een rijtje gezet welke werkzaamheden wanneer plaatsvinden en wat je daarvan merkt. Bij dit overzicht staan ook handige kaartjes. 

Bekijk de stappen

 

Animatie: vervanging viaduct

Hoe vervangen we een viaduct op één van de drukste verkeerspunten van Nederland. We leggen het stap voor stap uit in deze animatie. Klik op de afbeelding of de knop hieronder.

Bekijk de animatie vervanging viaduct

 

 

 

Afsluiting oprit A16 Prins Alexander (27)

Oprit A16 Prins Alexander (27) is vanaf zondagavond 10 maart 2024 dicht voor al het verkeer tot en met medio september 2025. Verkeer richting Dordrecht adviseren we om onder meer gebruik te maken van de oprit Rotterdam-Kralingen (26).

Meer informatie

 
 

 

Video: werkzaamheden toegelicht 

Omgevingsmanager Paul Eijking geeft op locatie een toelichting op de werkzaamheden en de aankomende hinder. Hij sluit af met een paar praktische tips. 

Bekijk de video met Paul

 

 

Kaart met omleiding voor fietsers als viaduct Hoofdweg gesloten is.

Vragen en antwoorden werkzaamheden

We hebben antwoorden geformuleerd op veelgestelde vragen over afsluitingen, omleidingen en de planning. Ook de vele vragen die zijn gesteld tijdens het webinar aan het begin van dit jaar, zijn van antwoorden voorzien en kan je op deze pagina raadplegen.

Ga naar de vragen en antwoorden

Video: Zuid-Holland Bereikbaar

Wil je tips over slim reizen? Ga naar de site van Zuid-Holland Bereikbaar of stuur een e-mail naar info@zuidhollandbereikbaar.nl. Tips voor vervoerders en verladers lees je hier

Ga naar Zuid-Holland Bereikbaar

 
 

 

 

Planning

  • Zondagavond 10 maart 2024 - medio september 2025 | Oprit A16 Prins Alexander (27) (richting Dordrecht) dicht
  • Mei 2024 - december 2024 | Bouwen westelijk gedeelte nieuwe viaduct
  • Januari 2025 - augustus 2025 | Bouwen oostelijk gedeelte nieuwe viaduct
  • September 2025 - december 2025 | Slopen tijdelijke wegverlegging, verkeer rijdt over het nieuwe viaduct. Oprit A16 Prins Alexander (27) vanaf eind 2025 weer open. 
  • Januari 2026 - maart 2026 | Opruimen werkterrein, geen omleidingen meer.

Viaduct A16 Hoofdweg in beeld  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

Cookie-instellingen