A16 Rotterdam voorbeeldproject Neerlands diep

11-01-2019 1975 keer bekeken 0 reacties

In de serie ‘Gaan voor Duurzaam’ van Neerlands diep vertellen Stefan van der Voorn van Rijkswaterstaat en Harbert van der Wildt van De Groene Boog over de duurzaamheidsmaatregelen bij de A16 Rotterdam.

Met deze onlineserie wil Neerlands diep haar netwerk aanzetten om duurzaamheidsmaatregelen effectiever toe te passen in projecten.Op de website van Neerlands diep vind je de hele aflevering over de A16 Rotterdam.

Tunnel 

Eén voorbeeld van de duurzaamheidsmaatregelen is de tunnel door het Lage Bergse Bos. Die wordt, net als de rest van de A16, energieneutraal. De energie die nodig is om de weg en de tunnel te onderhouden, wordt door de weg zelf opgewekt. Dat gebeurt met zonnepanelen. 

Lichte wanden en licht asfalt 

Daarnaast is het ontwerp zo gemaakt dat er zo min mogelijk energie nodig is. In de tunnel wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van ledverlichting. Bij een tunnel is vooral veel licht nodig bij de tunnelmonden, omdat daar de overhang van licht naar donker het grootst is. In de tunnel op de A16 Rotterdam, branden de lichten in de tunnelmonden straks minder fel. Dat kan omdat de wanden van de tunnel een lichte coating krijgen en er gebruik wordt gemaakt van een lichtere kleur asfalt. 

Cookie-instellingen