Lage Bergse Bos: eerste fase groen verwijderen afgerond

21-03-2019 3256 keer bekeken 0 reacties

Nu het broedseizoen volop aan de gang is, stopt voorlopig het verwijderen van groen in het Lage Bergse Bos. Begin februari begon bouwcombinatie De Groene Boog met de eerste fase van het verwijderen van groen in het gedeelte waar de nieuwe tunnel komt.

We spraken met ecoloog Jeroen Demmer van De Groene Boog over hoe de werkzaamheden zijn verlopen. 

Het had niet veel gescheeld of de werkzaamheden hadden eerder beëindigd moeten worden, de reden: het lekkere weer in Nederland. Demmer: 'Het leek af en toe zelfs wel lente! Dat maakte het voor ons juist lastiger, omdat de vogels eerder beginnen met broeden. We hebben bij de gemarkeerde bomen een aantal maatregelen genomen zodat de kans op broedende vogels bij deze bomen kleiner werd.' De Groene Boog deed dit door onder andere ondergroei van bomen te verwijderen. Op deze plek beginnen vogels namelijk meestal het eerst met broeden, en deze methode hielp. 'We zien dat de vogels uitwijken naar de bomen die in het bos blijven staan.'

Toch werd het op een gegeven moment duidelijk dat de werkzaamheden in het Lage Bergse Bos niet door konden gaan. 'Op steeds meer plekken begonnen vogels met broeden', vertelt Jeroen Demmer. 'Dat konden we niet meer voorblijven, dus hebben we besloten om de natuur met rust te laten en de werkzaamheden voor nu op veel plekken te staken.'

Natuurcompensatie

Naast De Groene Boog voerde Staatsbosbeheer in februari ook werkzaamheden uit in het Lage Bergse Bos. In opdracht van Recreatieschap Rottemeren verwijderde Staatsbosbeheer bomen die ziek zijn als gevolg van essentaksterfte. Inmiddels zijn er al veel bomen gekapt in het gedeelte waar de half verdiepte tunnel komt te liggen. Hoewel het er op dit moment kaal uitziet, zal er veel groen voor terug komen. Ongeveer 5 hectare groen wordt op en rond de nieuwe tunnel geplaatst. De taluds worden ingericht met bomen, struiken, speelweides en wandel- en fietspaden.  

Vervolg werkzaamheden
De tweede fase van het verwijderen van groen in het Lage Bergse Bos begint naar verwachting in het najaar. “Komende maanden zijn we volledig bezig met ontwerpen, voorbereidende en conditionerende werkzaamheden, sonderingen en wordt er écht gestart met de aanleg van de nieuwe snelweg!”

 

0  reacties

Cookie-instellingen