[interview] Sneak peak op groen dak Rottemerentunnel bij Expo A16 Rotterdam

23-07-2020 956 keer bekeken 0 reacties

Pal naast de Expo A16 Rotterdam liggen twee kale, grijze betonnen platen van zes bij zes meter. Over een half jaar zien ze groen door beplanting. De plaat is bedoeld om erachter te komen welke planten en bomen goed groeien op het tunneldak van de toekomstige energie neutrale Rottemerentunnel.

Van grijs naar groen
Om van grijs naar groen te gaan is eerst nog een drainagesysteem nodig. “Daarmee voeren we vocht af dat in de grond terechtkomt of we houden het juist vast”, zegt Arne Hartogsveld, verantwoordelijk voor de proefplaat. “We maken straks eerst een rand om de plaat zodat we tot een meter hoog grond kunnen aanbrengen en dan kunnen we gaan testen met meerdere systemen.”

Lees hier wat de Rottemerentunnel een energie neutrale tunnel maakt.

Wat gaan we planten?
Voor de Eigen Huis en Tuin-fans onder ons; onder andere de Acer pseudoplatanus, Cornus sanguinea en Betula Pendula krijgen een plekje. Voor alle anderen; op de ene plaat wordt een Essen-Iepenbos nagebootst, op de ander een combinatie van Eiken en haagbeuken. Bomen en struikgewas in verschillende soorten dus. Arne: “Dat ziet er ongeveer hetzelfde uit als wat je straks op de daadwerkelijke tunnel in de A16 Rotterdam te zien krijgt.”

Bewatering
Een goede bewatering is een van de belangrijkste eigenschappen van een begroeid tunneldak, volgens Arne. “Te veel water vasthouden betekent dat de beplanting ‘verzuipt’, te veel water afvoeren, betekent dat het uitdroogt.” Om in de gaten te houden of het goed vertoeven is voor de planten op het dak, wordt de vochtigheid middels sensoren continu gemeten en controleert een onafhankelijk bomenexpert de beplanting elke maand.

Eerste planten
In het najaar moeten de eerste planten en bomen de grond in. “Dan gaat alles hopelijk lekker groeien, en kunnen we de eerste testresultaten binnen krijgen.”

Benieuwd naar de beplanting? Meld je aan en kom langs bij de Expo A16 Rotterdam.

 

Cookie-instellingen