Datakabels Luchtverkeersleiding Nederland succesvol verlegd

14-11-2017 1027 keer bekeken 0 reacties

Voordat de bouw van de A16 Rotterdam begint, moeten allerlei kabels en leidingen in de grond worden verlegd of aangepast. Eind oktober is de beschermende mantelbuis voor de datakabel van de Luchtverkeersleiding van Rotterdam The Hague Airport succesvol verlegd.

De Nederlandse bodem zit met kabels en leidingen. We krijgen veel van onze dagelijkse voorzieningen via de grond aangeleverd: water en elektriciteit, maar ook internet en telefonie. Vanaf 2019 starten we met de aanleg van de A16 Rotterdam. Voordat het zo ver is, moet het projectgebied klaargemaakt worden voor de bouw én voor de nieuwe situatie met de nieuwe weg. Daarom vraagt Rijkswaterstaat de eigenaren van kabels en leidingen om hun kabels en leidingen te verleggen.

Datakabels luchtverkeersleiding

Op 25 en 26 oktober waren de datakabels van onder andere de Luchtverkeersleiding Nederland van Rotterdam The Hague Airport aan de beurt. Deze datakabels komen onder de nieuwe A16 Rotterdam te liggen. Om ervoor te zorgen dat de kabels niet beschadigd raken, moesten ze dieper in de grond gebracht worden. De bovenste laag van de Rotterdamse bodem bestaat namelijk vooral uit zwakke samendrukbare veengrond. Zonder ondersteuning verdwijnt hier alles al snel naar beneden. Om te voorkomen dat de datakabels wegzakken onder het gewicht van de nieuwe weg, en daardoor kunnen knappen, moesten ze over een lengte van ruim 200 m tot wel 18 m diep worden aangelegd. Helemaal tot op de zandlaag onder de veengrond, waar ze veilig liggen voor de aanleg van de A16 Rotterdam.

Bovenin de boorkop , gebruikt voor horizontal directional drilling (HDD).

Horizontaal boren

Vroeger was het altijd nodig om sleuven te graven om kabels in aan te leggen. Dat is een ingrijpende en tijdrovende klus. Tegenwoordig kan dat vaak slimmer en sneller en op meerdere manieren. De techniek die eind oktober is gebruikt, heet horizontal directional drilling of kortweg HDD. Dat werkt zo: je graaft een klein ondiep gat aan het begin en het eindpunt van waar de kabel moet komen. Vervolgens breng je via dit gat een boorkop de grond in die je met de computer kunt sturen. Zo boor je snel en gericht, ook in bochten, tot op de juiste diepte en over de juiste lengte. Daarna trek je de boorkop weer terug het gat in, maar dit keer met een grotere boorkop . En als de diameter van de opening in de ondergrond groot genoeg is, gaat met de laatste gang de mantelbuis voor de kabels er achteraan. Tot slot haal je de datakabels door de mantelbuis en verbindt ze met de bestaande kabels aan het begin- en eindpunt van de boring.

Kabels en leidingen verleggen

In 2017, 2018 en 2019 worden nog veel meer kabels en leidingen verlegd. We passen hierbij regelmatig de HDD-techniek toe. Meer weten over de HDD-techniek? Op YouTube staan verschillende animaties (link) die stap voor stap de techniek uittekenen.

Cookie-instellingen