Noodkap vanwege essentaksterfte in de Rottemeren

24-02-2020 454 keer bekeken

Recreatieschap Rottemeren voert de komende periode een noodkap uit vanwege de essentaksterfte. Dit gebeurt op twee percelen waarin de essen zo slecht zijn dat ze spontaan kunnen omvallen.

Om de veiligheid van recreanten te kunnen garanderen worden de komende weken de essen op deze twee percelen verwijderd. Het eerste perceel is het zuidelijkste puntje van de Kooibosjes aan de westzijde van de Kooilaan en direct tegen de watercompensatie aan. Het tweede perceel ligt ten westen van het parkeerterrein Dassenplaats en wordt begrensd door de Rottebandreef. Andere soorten bomen dan es blijven staan.

Essentaksterfte    

Sinds een jaar of tien worden in heel Nederland essen ziek ten gevolge van de essentaksterfte, een schimmeltje dat via de bladeren de es binnenkomt en de boom ziek maakt. Omdat de impact van de essentaksterfte groot is in de Rottemeren, wordt jaarlijks één deelgebied aangepakt. De Bleiswijkse Zoom zuid wordt dit jaar aan het eind van de zomer aangepakt en Het Hoge Bergse Bos is in 2021 aan de beurt. Echter vanwege de snelle achteruitgang van de essen bij de Dassenplaats en het puntje bij de watercompensatie grijpt het recreatieschap in die percelen nu vast in.

Planning

De komende weken worden de zieke essen verwijderd. Vóór het broedseizoen, dat in maart begint, vindt de daadwerkelijke kap plaats. Daar waar open plekken ontstaan worden zo snel mogelijk nieuwe bomen en struiken geplant.  Het exacte moment van planten is afhankelijk van weers- en terreinomstandigheden en de beschikbaarheid van bosplantsoen. Waarschijnlijk zal dat gebeuren ergens tussen november 2020 en maart 2021.

Tijdens de werkzaamheden kunnen voor uw veiligheid paden tijdelijk afgesloten zijn.

 

Cookie-instellingen