[interview] A16 Rotterdam: volop aan de slag naast de A13

24-08-2020 4066 keer bekeken

Vanaf medio augustus start het funderingswerk bij het nieuwe knooppunt Zestienhoven. Straks rijdt het verkeer hier vanaf de A13 de A16 Rotterdam op, en vice versa. Een uitdaging om volgens Adviseur Omgeving Frank van Ginderen naast een vliegveld en aan de rand van een beschermd natuurgebied zo’n weg

Frank: “Afgelopen periode is er al veel zand neergelegd dat dient als ophoging voor de definitieve verbindingsboog, met daar bovenop nog een extra laag zand. Die extra laag is bedoeld om de ondergrond te laten inklinken. Zodra die inklinking is bereikt, halen we dat extra zand weer weg en beginnen we met de fundering. Na het funderingswerk realiseren we de betonnen pilaren waarop het brugdek rust. Vervolgens wordt het beton voor het uiteindelijke dek gestort. Deze werkzaamheden lopen door in 2021.”

Hinder voor omgeving
Frank beseft dat de werkzaamheden de nodige hinder met zich mee kunnen brengen: “Voor de mensen die in de omgeving wonen zijn de werkzaamheden vooral in de periode van augustus tot en met oktober te merken, wanneer we heipalen en damwanden aanbrengen. We werken overdag om de geluidhinder zoveel mogelijk te beperken. Ondanks dat er dicht langs de A13 wordt gewerkt, verwachten we weinig overlast voor het verkeer.”

A16 wordt hoofdrijbaan
In de nieuwe situatie wordt de A16 Rotterdam de hoofdrijbaan. Nu is dat de A13. Frank: “Omdat de A16 Rotterdam een hoofdrijbaan wordt, kun je niet simpelweg een stukje aan de zijkant erbij plakken. Het hele knooppunt wordt zo ingericht dat de A16 Rotterdam in het midden ligt met aan beide zijden de A13. Om ruimte te maken, schuift alles een stukje op richting de Schieveensepolder. Vandaar het zand naast de Schieveensedijk.”

Denken aan de natuur
De verbindingsboog komt langs de Schieveensepolder te liggen. Frank: “We houden zoveel mogelijk rekening met de omringende natuur, bijvoorbeeld door onze werkzaamheden aan te passen tijdens het broedseizoen. Daarnaast is aan natuurliefhebbers gedacht: Gemeente Rotterdam richt het natuurgebied opnieuw in met aandacht voor diverse planten en weidevolgels. Ook komt er een nieuw fietspad, het zogenaamde Polderpad. Je fietst straks vanaf de Schie tot aan de Rotte. Op www.polderpad.nl lees je daar meer over.”

In onderstaande vlog nemen Projectvoorbereider Faseringen Maurice Scherpenhuyzen en Adviseur Omgeving Frank van Ginderen u mee het gebied in en vertellen ze wat er allemaal op de planning staat.

 

Cookie-instellingen