[interview] Wat wil jij leren van de A16 Rotterdam?

22-09-2020 498 keer bekeken

Jeroen Demmer, de vaste ecoloog van het project A16 Rotterdam, had weleens een gastcollege op een universiteit gegeven, maar nog niet eerder op een basisschool.

Hij verwachtte een smart board voor zijn presentatie over ecologie en overstekend wild, maar het werd een kringgesprek over wilde dieren en hoe de A16 Rotterdam daarmee omgaat.

Het bezoek van Demmer is onderdeel van de A16 Academie. Een lesprogramma voor leerlingen en studenten van verschillende onderwijsniveaus om leerlingen te enthousiasmeren voor een (technisch) beroep in de bouw en infrastructuur. Dat lesprogramma neemt allerlei vormen aan. Van samenwerkingen met de Techniekweek van het Melanchton-college tot draaiboeken, vraag-antwoord bladen voor verschillende niveaus en bezoek van een studentenvereniging in de Expo A16 Rotterdam, waar leerlingen én studenten uit de directe omgeving op bezoek komen. 

Op bezoek bij Expo A16 Rotterdam
“In de toekomst bieden we lesmateriaal voor scholen via de website, zodat ze die mee kunnen nemen in hun eigen lesprogramma’s”, zegt Carola Dickhoff, verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van de A16 Academie. “Nu bieden we al eigen middelen aan vanuit de Expo A16 Rotterdam. Klassen komen langs en wij leveren wat nodig is om een leerzame excursie te hebben. De thema’s die behandeld worden zijn heel divers.” Op de website van de Expo A16 Rotterdam zijn binnenkort informatiebladen beschikbaar die makkelijk te lezen zijn voor leerlingen én ook leuk zijn voor ouders en leraren. “We stoppen er zoveel mogelijk leuke feitjes in.” 

Alle thema’s
De A16 Academie ontwikkelt lesmateriaal over alle thema’s van de A16 Rotterdam: verkeer, lucht, geluid, water en natuur. De lessen van ecoloog Demmer zijn dus maar een klein voorbeeld van een divers aanbod. “We willen leerlingen en studenten laten zien dat je met vakken als biologie, techniek, aardrijkskunde en informatica ook in de infrastructuur terechtkunt. Dat besef leeft vaak nog te weinig bij leerlingen en studenten.”

Techniekvakken
Dat is met name terug te zien in de techniekvakken, volgens Dickhoff. “Op basisscholen wordt weinig techniek meer gegeven en vooral VMBO-opleidingen missen aanwas voor de techniekvakken. De A16 Academie laat zien dat techniek nog altijd relevant is en dat ook altijd zal blijven. We hopen het enthousiasme ook voor dat vak weer aan te wakkeren. Daarom werken we ook samen met de Stichting Techniekonderwijs.” Met succes. “Het is heel leuk om te zien dat leraren stof uit ons materiaal zelf toepassen in hun eigen lesprogramma.”

Samenwerken?
Docenten die op zoek zijn naar inspiratie voor hun eigen lespakketten of willen samenwerken, kunnen bij Dickhoff en de A16 Academie terecht. “We werken nu bijvoorbeeld samen met twee enthousiaste aardrijkskundeleraren van een dichtbijgelegen HAVO/VWO-school. Zij maken op basis van de input die wij kunnen leveren een nieuw lespakket, dat ze straks kunnen delen met andere leraren.”

In de eerste weken van dit schooljaar wordt de Expo A16 Rotterdam alweer volop bezocht door leerlingen en studenten. Ook op bezoek bij de Expo A16 Rotterdam en of samenwerken met de A16 Academie? Neem contact via de mail a16rotterdam@rws.nl

Cookie-instellingen