[nieuws] Koffiedrinken uit kop van Rotteklei

03-12-2020 2310 keer bekeken

Koffiedrinken uit een ‘Rottekop’ gemaakt van klei uit het land van Chabot. Dat kan binnenkort. Ontwerper Iris Veentjes, bedenker van Bakkie Trots, kwam er deze week speciaal 7 grote emmers klei voor scheppen.

Dat is genoeg voor zo’n 1.000 koppen. De klei is afkomstig van de kleilaag op 12 meter onder NAP op de plek waar straks de Rottemerentunnel ligt.

De komende weken wordt de klei getest in de werkplaats en wordt er gewerkt aan het ontwerp van de Rottekop. Zo is dit kopje niet alleen uniek door het verhaal en de grondstof, maar heeft het ook een heel eigen, unieke vorm. Het is nog een verrassing welke kleur de kopjes worden; die wordt gedicteerd door de samenstelling van de klei.

Lokale klei

Bakkie Trots is een keramieklijn gemaakt van lokale klei. Een project van de Rotterdamse ontwerper Iris Veentjer. Zij maakt keramiek van klei die ze zélf op verschillende plekken uit de grond haalt. De kopjes zijn per locatie verschillend en vertellen een trots verhaal over verbinding.

(Tekst gaat door onder de video)

Chabot Museum

Op de plek waar de klei is geschept woonde vroeger kunstenaar Henk Chabot (1894-1949). De stoere kopjes passen goed bij de schilderijen van Chabot, aldus het Chabot Museum. De schilder zette mensen, dieren en polders rond de Rotte in stevige, expressionistische penseelstreken op het doek.

Begin 2021 is de handgemaakte, oerrotterdamse Rottekop verkrijgbaar in het Chabot Museum. Nu al een Rottekop reserveren? Dat kan vanaf vrijdag 4 december via chabotmuseum.nl

Foto header: Bas Czerwinski / Chabot Museum

Cookie-instellingen