[nieuws] Voorbereidingen kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos van start

11-02-2021 3022 keer bekeken

Op donderdag 11 februari start Staatsbosbeheer in opdracht van het Recreatieschap Rottemeren met de voorbereidingen van de kwaliteitsimpuls in het Lage Bergse Bos. De komende jaren ondergaat het gebied een grote metamorfose.

Een groot deel van het bos wordt opnieuw ingericht met groen, water en eigentijdse voorzieningen. Aannemer AK Barendregt begint met de voorbereidingen die nodig zijn om de aanleg van het eilandenrijk dit voorjaar te kunnen starten. Om geen broedende vogels te storen, worden nu alvast enkele bomen gekapt op plaatsen waar in de toekomst water komt. 

Werkzaamheden

De kleinschalige kapwerkzaamheden vinden plaats op het zogenoemde ‘rundereiland’. Met Natuur en Vogelwacht Rotta en de actiegroep ‘Stop de bomenkap Lansingerland’ is een rondwandeling geweest waarbij de plannen zijn doorgesproken. Voor de aanleg van de waterpartijen wordt waar mogelijk om de bomen heen gegraven om daarmee zoveel mogelijk bomen te sparen. 

De uitgegraven grond wordt verwerkt in de omgeving, en hier en daar gebruikt om hoogte verschillen te accentueren. Hierdoor ontstaan er natte en droge delen die zorgen voor een grotere diversiteit aan soorten planten en dieren. Op sommige plekken blijven de gekapte bomen liggen als dood hout. De verwijderde bomen worden ruimschoots gecompenseerd in de extra hectares bos waarin de kwaliteitsimpuls uiteindelijk voorziet.

Hoe ziet het Lage Bergse Bos er straks uit?

De kwaliteitsimpuls van het Lage Bergse Bos zorgt voor een gevarieerder gebied en eigentijdse voorzieningen voor bezoekers. In ‘het Eilandenrijk’ gaan waterrijk bos en hogere en drogere gebieden elkaar afwissen. Er worden extra eilanden aangelegd die via bruggetjes met elkaar verbonden zijn. In ‘het Park’ kan je straks spelen, relaxen en picknicken. Tenslotte vind je in het vernieuwde Lage Bergse Bos ‘De Bosrand’. Dit deel bestaat uit een robuust en gevarieerd bos. Hierin liggen de entrees naar het gebied en de parkeerplaatsen voor de bezoekers.

Lage Bergse Bos en de A16 Rotterdam

De plannen voor de kwaliteitsimpuls Lage Bergse Bos zijn afgestemd op het ontwerp van de half verdiepte Rottemerentunnel. Op deze manier ontstaat er een aantrekkelijk gebied waarbij de paden, beplanting en recreatieve voorzieningen goed op elkaar aansluiten.

Voor meer informatie over de kwaliteitsimpuls, ga naar www.recreatieschaprottemeren.nl
De getoonde schetsen/toekomstbeelden zijn afkomstig van Recreatieschap Rottemeren. 

Toekomstige situatie van het Lage Bergse Bos, De Bosrand. Met veel bomen, groen en wandelpaden.

 

Cookie-instellingen