[beeld] Kijkje achter de schermen: verbindingsboog A13/ A16 Rotterdam in de maak

03-03-2021 4183 keer bekeken

Vanaf de A13 - met de Rotterdamse sky-line op de achtergrond - kun je een glimp opvangen van de werkzaamheden aan de verbindingsboog (aansluiting Zestienhoven), die straks zorgt voor de aansluiting op de A16 Rotterdam.

We zijn een flink eind gevorderd met de fundering en het betonwerk voor de landhoofden en het tussensteunpunt. In juni storten we hier het beton voor de dekken en vanaf september starten we met de voorbereidingen om de rijbaan richting Den Haag een stukje naar het oosten te verleggen.

Deze week hebben we de tweede fase van het heiwerk afgerond, ruim voor de start van het broedseizoen. Om de broedende weidevogels in de Polder Schieveen te ontzien, hebben we het heiwerk opgedeeld in 4 fases die we uitvoeren buiten het broedseizoen. In augustus dit jaar hervatten we het heiwerk op deze locatie. In deze bouw-update een kijkje achter de schermen!

Hier is de bekisting te zien voor het landhoofd van de fly-overs. De bekisting, een soort mal, wordt gebruikt om het beton in te storten.
Voor de landhoofden wordt een wand gemaakt van gewapend beton. Bovenin is het vlechtwerk te zien van de wapening.
IJzervlechters aan het werk bij het landhoofd.
Het zogeheten paalmatras bestaat uit funderingspalen die zorgen voor een stevig fundament voor het grondpakket ter plaatse van de landhoofden van de fly-overs.
In totaal brengen we 3000 funderingspalen aan voor het paalmatras.
Deze week hebben we de tweede fase van het heiwerk afgerond. Om de broedende weidevogels in de Polder Schieveen te ontzien, hebben we het heiwerk opgedeeld in 4 fases die we uitvoeren buiten het broedseizoen. In augustus dit jaar hervatten we het heiwerk op deze locatie.
De heipalen gaan tot ca. -28m NAP. 
Heier aan het werk.
Hier is het tussensteunpunt te zien, bestaande uit een rij betonnen kolommen. Per rijrichting zijn er straks 2 overspanningen (van landhoofd naar tussensteunpunt, en van tussensteunpunt naar landhoofd). De overspanningen komen boven de Schieveensedijk, en boven de rijbaan van de A13 vanuit Rotterdam naar Den Haag. 
Links is het landhoofd te zien en rechts het paalmatras.
De stalen balken die achter het landhoofd klaar liggen, dienen straks ter ondersteuning van de bekisting voor het dek. De dekken worden ter plaatse gestort.

 

Cookie-instellingen