[nieuws] A16 Academie brengt ‘meer dan techniek’ naar scholen: onderwijsbladen rond aanleg snelweg

05-03-2021 6121 keer bekeken

Bij de aanleg van de A16 Rotterdam komt veel techniek kijken. Toch is het niet enkel techniek wat de klok slaat. Ook archeologen, ecologen, laboranten, omgevingsmanagers, programmeurs, kostendeskundigen en nog velen anderen zijn bij een project als dit betrokken. “Bouwen is meer dan enkel techniek!”

Dat is precies wat we tegen scholieren, hun docenten en ouders zeggen.

Daarvoor ontwikkelen we onder de naam A16 Academie een onderwijspakket met een serie onderwijsbladen. Deze onderwijsbladen over uiteenlopende onderwerpen laten de diversiteit van het project, van íeder bouwproject, zien. Het is tevens een uitnodiging om de rest van het onderwijspakket te volgen: de lesstof in de praktijk, in belevingscentrum Expo A16 Rotterdam of het kijk- en doepad. Het eerste onderwijsblad gaat over de toekomstige energieneutrale tunnel.

Nationale Techniekdag

We trappen de serie onderwijsbladen op de Nationale Techniekdag (5 maart) af met een technische primeur: de eerste energieneutrale snelweg mét tunnel. 'Een tunnel van 2,2 kilometer bouw je niet zomaar even. Daar komt veel techniek bij kijken. Helemaal als je de tunnel energieneutraal wilt maken. Want tunnels verbruiken veel energie: verlichting, ventilatie, camera’s, matrixborden en nog 50 installaties', stelt Hans Pos, testmanager en ontwerper bij aannemerscombinatie De Groene Boog.

Bekijk het eerste onderwijsblad over de energieneutrale tunnel 

De onderwijsbladen bevatten niet alleen informatie, maar ook vragen, opdrachten en verwijzingen naar nog meer achtergrondinformatie. Naast het onderwijsblad over de toekomstige energieneutrale tunnel van de A16 Rotterdam komen er onderwijsbladen aan over watermanagement, flora en fauna, archeologie, bodemgesteldheid, grond-, weg- en waterbouw en de TWIN-16 (de digitale variant van de A16 Rotterdam).

Bouwen aan enthousiasme voor techniek

'Uit de cijfers blijkt dat weinig jongeren techniek écht interessant vinden als toekomstige carrièrerichting', zegt Carola Dickhoff, HR-manager bij de A16 Rotterdam. 'Met het onderwijsprogramma laten we zien wat er allemaal komt kijken bij de aanleg van een nieuwe snelweg. Dat is veel breder dan je op het eerste gezicht denkt. Je hoeft niet per se technisch te zijn om een toffe baan in deze technische bouwwereld te vinden', vervolgt Carola. 'Met het onderwijsprogramma willen we jongeren enthousiast maken voor techniek, voor de bouwsector.'

Van lesboek naar beleving in de praktijk

'De onderwijsbladen zijn een aanvulling op het bestaande schoolcurriculum en onderdeel van een breder lespakket', vertelt Carola. 'Het is een vertaalslag van de lesboeken naar de praktijk. Als de coronamaatregelen verruimd worden, zijn docenten en hun leerlingen van harte welkom om de echte praktijk te beleven: met een bezoek aan belevingscentrum Expo A16 Rotterdam of een rondleiding langs het bouwterrein, op de fiets of te voet.' Voor dat laatste realiseren we momenteel het kijk- en doepad, met zes uitkijkpunten voor een prachtig uitzicht op het bouwterrein.

Cookie-instellingen