[nieuws] Grond-, weg- en waterbouw: vierde onderwijsblad gaat over zand

20-05-2021 537 keer bekeken

Zand, heel veel zand is er nodig om de A16 Rotterdam te realiseren: zo'n 4 miljoen kuub. Vul je de volledige Kuip met zand, dan staat de teller pas op 150.000 kuub zand. Meer leuke feiten en cijfers over zand in relatie tot de aanleg van de nieuwe snelweg lees je in alweer het vierde onderwijsblad.

Er is veel te vertellen over zand. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel soorten zand er zijn? In dit vierde deel lichten we uitgebreid toe waarom er zoveel zand nodig is voor de aanleg van de A16 Rotterdam. Om de grond 'in te klinken' bijvoorbeeld. Onze laborant neemt dagelijks grondmonsters af, ook daar lees je wat over terug. Het onderwijsblad biedt ook weer leuke opdrachten die individueel of samen uitgevoerd kunnen worden.

Bekijk hier het onderwijsblad

Hoge eisen

Al het zand voor de A16 Rotterdam komt uit het Markermeer en de Noordzee. Elke laag zand moet aan hoge eisen voldoen. Laborant Liam van Erkel legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Je kunt ook zelf met je klas op onderzoek uitgaan en meerdere soorten zand verzamelen en onderzoeken.

Ga op avontuur met je klas

Bij de Expo A16 Rotterdam heb je een unieke kans om vanuit diverse invalshoeken de aanleg van een snelweg te ontdekken. Met een klein voorbehoud zijn scholen vanaf juni van harte welkom voor een rondleiding door de Expo A16 Rotterdam of langs het kijk- en doepad.

Ja, ik heb interesse in een rondleiding met mijn klas/school
 

Eerdere onderwijsbladen gemist?

Je kunt de drie eerdere onderwijsbladen nog steeds downloaden:
•    Energieneutrale tunnel
•    De laag van Kedichem
•    Flora en fauna

Volgende maand publiceren we het onderwijsblad over archeologie; net na de zomervakantie verschijnt het laatste onderwijsblad: over de digitale tweeling van de A16 Rotterdam.
 

Cookie-instellingen