[beeld] Eerste onderwaterbetonstort Rottemerentunnel gestort!

25-05-2021 4028 keer bekeken

Vanmorgen vroeg is gestart met de stort van de eerste vloer voor de Rottemerentunnel. Betonmixers rijden af en aan vanuit de betoncentrale in Delft en Dordrecht en duikers controleren onder water of alles goed verloopt.

De werkzaamheden liggen goed op schema en duren nog tot morgenochtend, waarbij er dag en nacht wordt doorgewerkt. Dat is noodzakelijk omdat er bij het storten van de vloer tussentijds niet mag worden gestopt.

Voor deze eerste bouwkuip wordt maar liefst 4.000 kuub beton gestort, goed voor zo´n 350 betonmixers vol. Uitvoerder Frank Leijten van De Groene Boog is trots op deze mijlpaal: “We hebben allemaal naar dit moment uitgekeken, na een intensieve voorbereiding waar we met name het afgelopen jaar met tientallen mensen heel hard aan hebben gewerkt.” Na de stort van deze vloer volgen er het komende jaar nog 32 bouwkuipen. “In totaal gaat het om zo’n 130.000 kuub beton. Goed voor 52 olympische zwembaden vol” vertelt Frank.

(tekst gaat verder onder de foto's)

Foto: Sjaak Boot 
Foto: Sjaak Boot

Over onderwaterbeton

Bij de bouwkuipen voor de Rottemerentunnel wordt er nat ontgraven en onderwaterbeton aangebracht. Bij deze werkmethode wordt er tijdens het ontgraven water toegevoegd aan de bouwkuip, dat ervoor zorgt dat de bouwkuipbodem niet opbarst. Zodra de vloer is gestort en uitgehard, kan het water worden weggepompt en is de bouwkuip klaar. Voordeel hiervan is dat er tijdens de werkzaamheden geen grondwater onttrokken hoeft te worden.

Cookie-instellingen