[goeie vraag] Goeie Vraag: kluten in tijdelijke plasjes

28-07-2021 2604 keer bekeken

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

Bij de aansluiting van de A16 Rotterdam met de A13 liggen een paar plasjes waar zand in is gestort. Bij die plasjes loopt een kluut rond met een jong. (Als je goed kijkt, zie je de kluut boven op de foto). Als er nog meer zand wordt gestort, is er geen plek meer voor de kluut en gaat de jonge vogel waarschijnlijk dood. Kan er nog even gewacht worden met zand storten?

Inderdaad een goede vraag en dit is het antwoord.

Plasjes door werkzaamheden

Er zit inderdaad een kluut met een jong op deze locatie. Toen de ecoloog dit heeft waargenomen, is hij meteen nagegaan welke werkzaamheden er nog gepland staan en hoe we hiermee rekening kunnen houden.

De plasjes zijn ontstaan door de werkzaamheden, omdat we sommige objecten soms nat moeten houden. Daar maken de vogels dankbaar gebruik van. We zagen het vorig jaar ook bij plasjes die ontstonden naast het werk, door het nat houden. Dit had ook een aantrekkende werking op paren met jongen van de kievit en tureluur.

Niet opgevuld

Gelukkig is dit geen probleem en kan het tijdelijk even goed samen gaan. De situatie waar de kluut nu dankbaar gebruik van maakt, blijft de aankomende weken zo. De laagte wordt dus niet opgevuld en de kluten kunnen de komende weken er nog rustig gebruik van maken.

Cookie-instellingen