[beeld] Eerste wanden middentunnelkanaal gestort

05-08-2021 1219 keer bekeken

Onze Slowaakse collega Jozef en zijn team stortten gisteren de eerste wanden van het middentunnelkanaal. Met behulp van twee hydraulische portaal kisten, een mal waar het beton in wordt gestort, worden in moten van 25 meter steeds stukjes wand gemaakt.

Uiteindelijk vormen die moten een lange gang van ruim 2 kilometer. Die gang dient als vluchtpad. In geval van een calamiteit kunnen weggebruikers via deze route de tunnel verlaten. Daarnaast is er in de gang ruimte voor allerlei kabels en leidingen. Het lijkt op het eerste oog misschien een kleine ‘kruip door - sluip door’, maar de afmetingen zijn best fors. Het middentunnelkanaal is ruim 5,5 meter hoog en 2,2 meter breed.

Met behulp van een speciale hydraulische kist, ontworpen en gefabriceerd door Hendriks, wordt het beton gestort. Het is nog een paar dagen wachten voordat het beton hard genoeg is. Daarna wordt de kist naar buiten geklapt en via de rails doorgereden naar een volgende moot. Vanaf beide zijden van de tunnel is een kist voorzien, die elkaar op een gegeven moment ergens halverwege tegenkomen.

 

Cookie-instellingen