[goeie vraag] Goeie vraag: tunnelventilatie

20-08-2021 2935 keer bekeken

​​​​​​​Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

Auto’s stoten uitlaatgassen uit, ook in tunnels. Hoe wordt ervoor gezorgd dat die gassen worden afgevoerd? Zitten er onderweg kokers in de tunnel?

Langsventilatie 

Er zitten geen kokers in de tunnel. Voor de ventilatie in de tunnel wordt langsventilatie toegepast. Dat betekent dat er met de verkeersstroom mee wordt geventileerd. Grote ventilatoren blazen lucht met de rijrichting mee. Dat is mogelijk omdat er in iedere buis van de tunnel eenrichtingsverkeer is.

Het is trouwens vaak niet nodig om de ventilatoren aan te zetten. Door de rijdende auto’s is er meestal al voldoende luchtstroom die ervoor zorgt dat de uitlaatgassen niet blijven hangen in de tunnel.

Meten

Om te bepalen of aanvullend op deze natuurlijke ventilatie het tunnelventilatiesysteem moet worden aangezet, is in elke verkeersbuis een meetsysteem aanwezig dat de luchtkwaliteit bewaakt. Op basis daarvan worden de ventilatoren wel of niet aangezet.

Cookie-instellingen