Met grote kraalogen, zijn rode borstje en soms wat schattige uitstraling is het roodborstje een van de meest geliefde vogels in ons land. Iedereen kent dit parmantige vogeltje. Wanneer je buiten bezig bent in de tuin, komen ze al snel even buurten. Maar is het roodborstje wel zo lief en aandoenlijk als we denken?
Samen met Jonathan maakten we al eens een rondje door het bos. Lees dat verslag hier.
Vechtersbaasjes
Onder het schattige uiterlijk van het roodborstje schuilt een echt vechtersbaasje! Is het je wel eens opgevallen dat je eigenlijk maar zelden meerdere roodborstjes bij elkaar ziet? Zowel man als vrouw zijn super territoriaal! Zowel in hun broedgebied, als in hun overwinteringsgebied, hebben ze een eigen territorium dat ze zeer fel verdedigen tegen indringers. Dit is ook de reden dat je het hele jaar door roodborstjes hoort zingen. Met hun heldere zang proberen ze te laten weten dat hun territorium al geclaimd is. Mocht er een indringer toch zo dapper zijn om het bezette gebied binnen te treden, wordt het direct knokken! Roodborstjes zijn zo fel, dat ze als stieren afgaan op alles wat rood is.
Roodborstje tikt tegen het raam
“Roodborstje tikt tegen ’t raam, tik, tik, tik Laat mij erin, laat mij erin ’t Is hier te guur en te koud naar mijn zin” Een zin uit een beroemd kinderliedje. Het klinkt heel lief, zo’n roodborstje dat naar binnen wil, en broodkruimeltjes uit je schoot eet. Maar in feiten tikken roodborstjes helemaal niet tegen het raam omdat ze honger hebben of omdat ze naar binnen willen. Ze zijn namelijk keihard aan het knokken tegen hun eigen spiegelbeeld!
Verschillende roodborstjes
Een deel van onze roodborstjes trekt in de winter naar Zuid-Europa. Een ander deel blijft het hele jaar in Nederland. Ieder najaar staan de roodborstjes weer voor een moeilijke keus. Vlieg ik naar het zuiden, waar veel meer voedsel ter beschikking is, maar wat wel een gevaarlijke reis is, of blijf ik hier? Het voordeel van hier blijven, is dat ze in het voorjaar de mooiste en de beste territoria hebben. Het nadeel is dat de roodborst, die voornamelijk insecten en spinnen eet, hier weinig voedsel kan vinden in de winter.
Daarnaast wordt het aantal winterroodborstjes jaarlijks aangevuld met grote aantallen uit Scandinavië, die op de vlucht zijn voor de strenge winter daar. Zie je in de winter een roodborstje in het Lage Bergse Bos? Dan zou die zomaar eens een hele reis gemaakt kunnen hebben.