[beeld] Foto's lancering fly-over Terbregseplein

17-12-2021 2728 keer bekeken

Deze week is het eerste segment van de fly-over van het Terbregseplein gelanceerd. Een belangrijke stap in het bouwproces. Bekijk de fotoserie waarbij de verschillende stappen van het lanceerproces op de gevoelige plaat zijn vastgelegd. Foto: Vincent Basler

Door middel van de Incremental Launching Method (ILM-methode) wordt bij het Terbregseplein een nieuwe fly-over gerealiseerd. Deze week is het eerste segment, met een gewicht van 1200 ton succesvol gelanceerd. In totaal worden er 34 dekken gelanceerd, voor elke rijrichting 17 segmenten.
Dit zijn de vijzels waarmee aan het wegdek wordt getrokken. Je kunt wel zeggen; de spieren van ons project. In totaal worden er 17 segmenten per rijrichting voortgetrokken over het bestaande knooppunt heen. Hoe meer dekken er in het treintje meegaan, hoe meer staalkabels worden toegevoegd aan de vijzels om het gewicht te trekken.
Al vroeg in de ochtend starten collega’s met het op spanning brengen van de vijzels met het bedienpanel aan de voorzijde van het lanceerplatform.
In de ‘castingyard’ wordt het beton voor het dek gestort. Ook spannen we hier de dekken aan. De bekisting (lichtblauwe mal) is door partner Doka op maat gemaakt en ‘uitklapbaar’.
De stalen lanceerneus met een gewicht van 75 ton zorgt ervoor dat de overspanningen worden behaald en de segmenten niet bezwijken onder hun eigen gewicht.
Aan de voorzijde van de neus bevinden zich de twee vijzels (in het midden van de foto) die worden aangestuurd door twee oliepompen (links op de foto)
Cookie-instellingen