[beeld] Fotoreportage Rottemerentunnel in aanbouw

20-01-2022 6914 keer bekeken

Op het hele tracé van de 2,2 kilometer lange Rottemerentunnel zijn we aan het werk. Een megaklus waar dagelijks honderden mensen en vele machines aan werken. Op sommige stukken zijn we nog aan het uitgraven, op andere delen zijn we al zover dat het dak erop zit. In deze foto-update nemen we je mee.

Het eerste stuk dak zit erop

We storten de betonnen wanden en het dak ter plaatse met behulp van bekisting. De tunnelkist is speciaal ontworpen en op maat gemaakt voor de A16 Rotterdam. Aan de zuidkant begint de tunnelkist vanaf de Rottebandreef, aan de noordkant in de bouwkuip ter hoogte van de Bosweg. Zo werken beide tunnelkisten naar elkaar toe. 

Zicht op het eerste stukje tunnel nabij de Rottebandreef. In het midden is het middentunnelkanaal goed te zien, daar loopt het calamiteitenpad en is de plek kabels, leidingen en tunneltechnische installaties worden ingebouwd.  
De tunnelkist staat klaar en bovenop wordt het beton gestort voor de buitenwanden en het tunneldak. Links is de wapening voor de buitenwanden te zien, rechts de middenwanden die al klaar zijn. Deze worden vooruitlopend op het dak gestort met een speciale bekisting voor het middentunnelkanaal.
Betonstorters in actie. Stort van de buitenwanden & het tunneldak.
De tunnelkist is speciaal ontworpen en op maat gemaakt voor dit project. Omdat gewapende onderwaterbetonvloeren volledig onder water worden gemaakt, is de vloer minder vlak dan wanneer de vloer op het droge wordt gestort. De wandpanelen kunnen los van elkaar worden gesteld, zodat ze goed aansluiten op de vloer.
Na elke stort wordt de bekisting op een rails vooruit gereden. Zo beweegt de tunnelkist zich vooruit en past zich aan als een soort rups aan de iets golvende tunnelvloer.
Hier zie je de bovenzijde van de tunnelkist. Hier bovenop wordt eerst de stalen wapening voor het tunneldak gevlochten. 
Op deze foto zie je dat de stalen wapening is aangebracht voor het tunneldak. Links de betonpomp waarmee het beton wordt gestort.
Links de middenwand, met uitsparingen voor de hulppostkasten. Rechts de stalen wapening voor de buitenwand.
Achter de damwand een bouwkuip vol met water, voorop een bouwkuip waar de tunnelvloer al -onder water- is gestort en die na uitharden is leeggepompt. 
Vele duikteams zijn nog onverminderd aan het werk, zowel overdag als ’s nachts. 
Overzicht van de bouwkuipen met de vele kranen en machines in bedrijf.

 

Cookie-instellingen