[artikel] Beestachtig prachtig: het oranjetipje fladdert door het Lage Bergse Bos

21-04-2022 2416 keer bekeken

Bomen worden groen, grasvelden staan vol met bloemen en overal klinkt weer gezoem van insecten. Het is lente! Dit betekent dat een van de mooiste vlindertjes van het land ook weer uit zijn pop kruipt, namelijk het oranjetipje!

Met mooi weer zie je deze beeldschone verschijning weer vrolijk door het Lage Bergse Bos dartelen.

Jonathan Leeuwis werkt als boswachter bij Staatsbosbeheer. Het gebied van de Rottemeren valt onder zijn hoede. Hij weet precies welke dieren er te vinden zijn in het Lage Bergse Bos. Iedere maand stelt hij een bewoner voor in de rubriek Beestachtig prachtig. 

Verschil in dames en heren

Het oranjetipje is met een vleugellengte van 20mm een vrij kleine vlinder. Uniek aan deze soort is dat de dames en de heren er anders uit zien. De mannen, met op de voorvleugel een prachtige heldere oranje vlek, vallen het meeste op. Het oranje contrasteert met de witte vleugels. De dames lijken in eerste oogopslag op een koolwitje. Maar, als je beter kijkt, zie je op de ondervleugels een beeldschoon gemarmerd groene tekening verschijnen.

Mannen zijn eerder

Bij een wat warmer voorjaar kan je begin april de eerste oranjetipjes verwachten. De eerste twee weken zie je alleen nog maar mannen rondvliegen. Deze kruipen eerder uit hun pop, zodat ze al een mooi territorium kunnen vinden. Hun vereiste is dat er genoeg waardplanten staan, in dit geval look-zonder-look en de pinksterbloem. Dit zijn de planten die de rupsen nodig hebben om op te groeien. Wanneer hij een mooi plekje heeft gevonden, vliegt het mannetje urenlang heen en weer over zijn territorium wachtend tot de dames tevoorschijn komen.

De dames zijn wakker

Eindelijk is het dan zo ver, na twee weken lang vliegen, ontwaken de eerste dames. De heren staan stijf van de hormonen en houden het gewoon niet meer! Alles wat wit is vliegen ze achterna, zelfs bloesemblaadjes en houtsnippers ontkomen er niet aan. Wanneer ze dan eindelijk bingo hebben, en er een dame gearriveerd is in hun territorium, kunnen ze proberen haar het hof te maken. Voorzichtig fladderen ze om haar heen. Steekt ze haar achterlijf in de lucht, dan is dit een rood stoplicht. Ze is dan al gepaard en laat hiermee duidelijk merken dat ze geen interesse heeft. Als dit niet het geval is, en ze is in de mood, dan volgt er een prachtige romantische baltsvlucht waarin man en vrouw sierlijk om elkaar heen dartelen. Hierna duiken ze samen het hoge gras in voor wat privacy, en kan de paring beginnen.

 

Korte vliegtijd

 

Oranjetipjes hebben ieder jaar maar een generatie. Die begint in april en eindigt eind mei/begin juni. Alleen in deze tijd maak je kans deze prachtige subtiele vlindertjes tegen te komen tijdens je boswandeling. De rupsen vreten zich van half mei tot half juni propvol. Hierna gaan ze in een pop, en wachten geduldig tot het weer april is, en ze een nieuwe generatie oranjetipjes kunnen vormen.

 

 

Cookie-instellingen