[nieuws] Ontgraving Rottemerentunnel voltooid! 

25-05-2022 2573 keer bekeken

Al twee jaar lang, dag in dag uit, in weer en wind werkt De Groene Boog aan het ontgraven van de Rottemerentunnel. En het einde is in zicht. Nog een paar kuub wordt de komende weken weggeschept/weggezogen en het laatste grind gaat de bouwkuip in ter voorbereiding op de onderwaterbetonstort.

Vrijwel onopgemerkt voor de buitenwereld vond er afgelopen twee jaar nét boven of onder water het nodige graaf-, zuig- en strooiwerk plaats. Het zou je bijna duizelen als je de kuubs en vierkante meters tot je laat doordringen: 

  • 750.000 m3 grond afgegraven (44.117 vrachten) 
  • 90.000 m2 slib gezogen 
  • 25.000 m3 grind gestrooid (1350 vrachten)

Dat men grondig te werk gaat, blijkt wel uit de geavanceerde technologie waarmee de ontgraving wordt begeleid. Met behulp van de VOX Metiri, een onbemande peilboot, wordt in een kwartier tijd een 3D-opname maakt van een 200 meter-bouwkuip. Het laat precies zien wat er al is ontgraven, hoe nauwkeurig er is gegraven en of men al op diepte is. De peiling wordt op het scherm in de graafmachine ingelezen, zodat de machinist de laatste data bij de hand heeft.

 

Een van de 34 bouwkuipen wordt nat ontgraven vanaf een ponton. 

 

 

Na de ontgraving wordt er slib gezogen onderin de bouwkuip. Op deze afbeelding is bouwkuip 27 in de Rotte aan de beurt.

 

 

Op het beeldscherm is de meest recente peiling, uitgevoerd door een onbemande peilboot, zichtbaar. De machinist bekijkt of het ontgraven volgens het ontwerp verloopt.

 

 

In de slibcontainers wordt het slib opgevangen dat is afgezogen. In de containers vindt de ontwatering van het slib plaats, wat door de doppomp is opgezogen uit de bouwkuip. 

 

 

Mijlpaal: het team viert de voltooiing van de ontgraving van de Rottemerentunnel.

 


 

Cookie-instellingen