[goeie vraag] Goeie vraag: de hectometerpaaltjes van de A16 Rotterdam

12-07-2022 8533 keer bekeken

Bij de A16 Rotterdam krijgen we geregeld vragen binnen. Die proberen we natuurlijk zo goed mogelijk te beantwoorden. Sommige vragen zijn zo leuk, dat we het antwoord met veel meer mensen willen delen. Dat doen we in deze rubriek: Goeie Vraag!

Deze keer kregen we een vraag binnen over de hectometerpaaltjes bij de A16 Rotterdam. Hoe zit het precies met de nummering van het nieuwe stuk snelweg?

Geschiedenis

Om die vraag te beantwoorden, is het goed om eerst iets te vertellen over de geschiedenis van rijksweg 16. Oorspronkelijk zou de weg helemaal doorlopen naar de IJmond, bij Alkmaar. De weg zou een stamweg worden. Dat betekent dat de weg geen op- en afritten heeft en alleen via knooppunten aansluit op andere kruisende rijkswegen. Toen er na de oliecrisis in de jaren '70 bezuinigd moest worden, gingen die plannen niet meer door.

A16 naar Leidschendam

Er waren daarna wel nog plannen om de A16 vanaf knooppunt Terbregseplein te verbinden met de A4 bij Leidschendam. Dat is de plek waar de N14 en A4 nu samenkomen. Uit deze periode komt de telling van de hectometerpaaltjes. De telling van de hectometerpaaltjes van de A16 stopt nu namelijk bij 16,0 bij het Terbregseplein. Van het Terbregeseplein is het nog precies 16 kilometer naar Leidschendam. Er zou dus verder teruggeteld worden naar hectometerpaal 1,0.

De weg naar Leidschendam is er nooit gekomen. Daarom is er nu nog ruimte om terug te tellen vanaf 16. Dat betekent dat de A16 Rotterdam straks loopt van hectometerpaal 16,0 bij het Terbregseplein tot hectometerpaal 5,4 bij de aansluiting met de A13.

Nummers op- en afritten

Bij de meeste wegen lopen de nummers van de op- en afritten op met de hectometerpaaltjes. Bij de A16 zit dat net wat anders. Dat komt omdat er rekening is gehouden met de nummers van de op- en afritten van de A58.

De laatste op- en afrit van de A58 is nummer 14 (Ulvenhout). Rij je vervolgens vanaf de A58 de A16 richting Rotterdam op, dan is de eerste afrit nummer 15 (Breda). Vanaf hier lopen de nummers verder op tot aan op- en afrit 27 (Prins Alexander). Voor de A16 Rotterdam gaan we straks gewoon door met tellen.

Cookie-instellingen