[nieuws] Start uittrillen damwanden Rottemerentunnel

02-09-2022 1370 keer bekeken

Nu in bijna alle bouwkuipen de tunnelvloeren zijn gestort en ook de eerste delen van het dak zijn gebouwd, kunnen we in de komende periode van start om de eerste damwanden weer te verwijderen. Het verwijderen van de damwanden wordt uitgevoerd in fases per bouwkuip.

Op dit moment is de bouwkuip ter hoogte van de Rottebandreef (bouwkuip 25b) en net ten zuiden van de Grindweg/Bergweg-zuid (bouwkuip 6/7) ingepland. De rest zal in de periode eind 2022 tot en met eind 2023 gefaseerd worden uitgevoerd.

Locatie Verwachte startdatum Duur
Bouwkuip 25b 1e deel (Rottebandreef) 6 september 2022 ca. 2 weken
Bouwkuip 6/7 (Grindweg/Bergweg-Z) 26 september 2022 ca. 2 weken

 

Een deel van de damwanden blijft zitten

De meeste damwanden die zijn aangebracht voor de Rottemerentunnel, zijn tijdelijke damwanden die ook weer verwijderd moeten worden. Voor de omgeving ter hoogte van het Lage Bergse Bos gaat het om de damwanden in lengterichting (buitenzijde bouwkuipen) van de tunnel van de bouwkuipen 5 t/m 25b, tussen de Grindweg/Bergweg-zuid en net voorbij de Rottebandreef. De volgende damwanden blijven (deels) in de grond zitten:

  • De damwanden van beide tunneltoeritten, ten noorden van de Grindweg/Bergweg-zuid en ten zuiden van de Rotte (bouwkuipen 1 t/m 4 en 31 t/m 34) blijven geheel zitten. Deze damwanden hebben in de definitieve situatie een grondkerende functie en maken deel uit van de constructie van de tunneltoeritten.
  • Alle damwanden in de dwarsrichting van de bouwkuipen, de zogeheten compartimenteringsschermen. Omdat de tunnelvloer hier moet worden gemaakt, is het technisch gezien niet mogelijk om deze helemaal te verwijderen. Deze worden net onder vloerniveau afgesneden, waarbij het onderste deel in de grond blijft zitten.
  • Aanvullend hierop heeft Rijkswaterstaat besloten om een aantal damwanden in de omgeving van de Rottekade te laten zitten (bouwkuipen 25c, 26 en 27).

Wat merkt de omgeving van de werkzaamheden?

Vergelijkbaar met het aanbrengen van damwanden, kan het verwijderen zorgen voor overlast van geluid. Ook kunnen de trillingen merkbaar zijn. Tijdens het verwijderen van de damwanden worden geluid en trillingen gemonitord. De werktijd voor het uittrillen van damwanden is tussen 08.00 en 16.00 uur.

Cookie-instellingen