Het recreaduct zorgt dat mens en dier straks veilig door het groen kunnen bewegen.
Claudia Rodrigues is natuuradviseur bij Rijkswaterstaat en toetst of bij projecten de natuurwetgeving wordt gehanteerd en of de ontwerpen aan de eisen voor flora en fauna voldoen. En dat is nog niet zo eenvoudig: “De A16 Rotterdam wordt integraal ontworpen. Dat wil zeggen: alle objecten, van bermen tot snelweg, moeten bij elkaar passen. Zo moet de weg verlicht worden, maar de faunapassage juist niet. Daarom hebben we de verlichting op een bepaalde manier ontworpen zodat het licht vooral op de weg schijnt. Zo hebben dieren er geen last van. En daar waar geen verlichting nodig is – zoals op sommige recreatieve fietspaden – brengen we geen verlichting aan. Dat is prettiger voor de nachtdieren in het gebied.”
Heien
De afgelopen tijd is op de plek van het toekomstige recreaduct veel zand neergelegd dat dient als voorbelasting. Daarna is begonnen met het heiwerk. Tijdens dat proces hield uitvoerder Babette Adriaans van bouwcombinatie De Groene Boog een oogje in het zeil. “Wij staan onder de aanvliegroute van de Rotterdam-The Hague Airport en we hebben een hoge heistelling. We hebben dagelijks contact met het vliegveld. Als het mistig is, moeten we onze heistelling strijken, oftewel naar beneden halen. We zijn dus afhankelijk van het weer.” Rond de snelweg komen meerdere fietsverbindingen, maar dit is enige fietsbrug die over de A16 Rotterdam heengaat. “Dat maakt werken hieraan wel heel speciaal”, zegt Babette. “Straks rijd ik zelf over de brug. Of juist op de A16 Rotterdam, dan kijk ik omhoog en denk ik: wauw, daar heb ik aan bijgedragen.”
Van a naar b
Voor de Kerst moeten de heipalen in de grond zitten. Daarna worden de landhoofden en het tussensteunpunt gemaakt en daarna wordt het brugdek gestort. Zo krijgt het recreaduct steeds meer vorm. Een aanwinst voor de omgeving, vindt Claudia: “Het wordt een verbinding voor mens en dier. Net als mensen willen dieren ook veilig van a naar b, bijvoorbeeld om eten of een partner te zoeken. ‘s Nachts maken egeltjes, (vleer)muizen en marterachtigen gebruik van de faunapassage. Overdag zul je veel vlinders en bijen zien in de groenstroken naast het fietspad. De natuur krijgt echt de ruimte.”