[artikel] 222 fladderiepen voor de Schieveensedijk

02-02-2023 1575 keer bekeken

Buurtbewoners van de Schieveensedijk trotseerden woensdagmiddag 1 februari de harde wind om bomen te planten. Met een huifkar vertrok de groep van de schapenboerderij naar de plek waar zij de bomen mochten planten.

De Schieveensedijk is verlegd voor de komst van de A16 Rotterdam en is de tweede plek langs het tracé van de A16 Rotterdam waar de bomen terug komen.

Meer locaties

In totaal gaat het om 222 fladderiepen, waarvan er 160 stuks komende weken worden geplant. De overige 62 volgen later dit jaar als ook het werk aan kabels & leidingen is afgerond. De bomen die we planten op de Schieveensedijk zijn ca. 9 tot 10 jaar oud en zijn bij de kwekerij, ter voorbereiding op het planten op de definitieve locatie, al zo’n 4 keer verplant. Eind dit jaar volgen nog meer locaties waar we bomen planten. In het Lage Bergse Bos planten we vanaf eind 2024 bomen terug bovenop het dak van de Rottemerentunnel.

Over de fladderiep

De gekozen boomsoort langs de Schieveensedijk is de fladderiep (Ulmus laevis). Iepen komen van nature in de regio Rotterdam veel voor, omdat ze goed bestand zijn tegen wind en goed kunnen wortelen bij hoge waterstanden en in drassige grond. De fladderiep is een robuuste soort met een hoogte tot 35 meter en een brede boomkroon. De boom bloeit in maart en april. De bloemen hangen aan de twijgen als een bundeltje roodbruine klokjes die ‘fladderen’ in de wind. De bladeren zijn aanvankelijk lichtgroen, wat de iepen in het voorjaar een bijzonder frisgroene kleur geeft. In de herfst kleurt de iep geel.

Foto's: Vincent Basler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen