[nieuws] Verwijderen damwanden Rottemerentunnel vanaf 15 februari

10-02-2023 2365 keer bekeken

Vanaf 15 februari verwijderen we de damwanden voor de Rottemerentunnel. We starten bij de Bergse Linker Rottekade, vanaf 20 februari ook nabij de Expo en vanaf 6 maart op het deel nabij de Grindweg-Bergweg Zuid. In onderstaand schema vind je de planning voor de komende periode.

Datum

Locatie en werkrichting

15 – 22 februari

Bouwkuip 28 (Bergse Linker Rottekade)

Vanaf 20 februari

Bouwkuip 23 (nabij de Expo/molen), damwanden zijde Hillegersberg, werkrichting: richting Grindweg/Bergweg Zuid

Vanaf 6 maart

Bouwkuipen 9, 8 en 5 (thv Grindweg/Bergweg-zuid). Aansluitend naar bouwkuip 23 (nabij de Expo/molen), damwanden zijde Lansingerland, werkrichting: richting Grindweg/Bergweg Zuid.

Vanaf 27 maart

bouwkuip 25b (Rottebandreef)

Najaar 2023

Logistieke openingen tunneldak (nabij de Expo + thv Dresdenlaan)

Welke damwanden worden verwijderd?

De meeste damwanden die zijn aangebracht voor de Rottemerentunnel, zijn tijdelijke damwanden die ook weer verwijderd moeten worden. Voor de omgeving ter hoogte van het Lage Bergse Bos gaat het om de damwanden in lengterichting (buitenzijde bouwkuipen) van de tunnel van de bouwkuipen 5 t/m 25, tussen de Grindweg/Bergweg Zuid en de Rottebandreef.

Welke damwanden blijven (deels) zitten?

De volgende damwanden blijven (deels) in de grond zitten:

  • De damwanden van beide tunneltoeritten, ten noorden van de Grindweg/Bergweg Zuid en ten zuiden van de Rotte (bouwkuipen 1 t/m 4 en 31 t/m 34) blijven geheel zitten. Deze damwanden hebben in de definitieve situatie een grondkerende functie en maken deel uit van de constructie van de tunneltoerit.
  • Alle damwanden in de dwarsrichting van de bouwkuipen, de zogeheten compartimenteringsschermen. Omdat de tunnelvloer hier moet worden gemaakt, is het technisch gezien niet mogelijk om deze helemaal te verwijderen. Deze worden net onder vloerniveau afgesneden, waarbij het onderste deel in de grond blijft zitten.
  • Aanvullend hierop heeft Rijkswaterstaat besloten om een aantal damwanden rond de Rottekade te laten zitten (bouwkuipen 25c, 26 en 27).

Wat merkt de omgeving van de werkzaamheden?

Vergelijkbaar met het aanbrengen van damwanden, kan het verwijderen zorgen voor overlast van geluid.

Cookie-instellingen