[artikel] Recreaduct verbindt twee natuurgebieden boven A16 Rotterdam

18-10-2023 4071 keer bekeken

Tussen het Schiebroeksepark en het recreatiegebied de Vlinderstrik ten noorden van de A16 Rotterdam komt een recreaduct. Dat is een 16 meter breed viaduct bestaande uit een fiets- en wandelroute en een faunapassage voor dieren.

Het recreaduct is constructief gereed. Momenteel werken we het recreaduct af met onder andere gaas aan de randen. Daarna richten we het viaduct verder in voor de toekomstige gebruikers: fietsers, voetgangers én dieren. Toch duurt het nog even voor het recreaduct gebruikt kan worden. Dat komt omdat de grondwal aan de zuidkant nog gemaakt moet worden en de aansluitende fietspaden definitief ingericht. Naar verwachting is het ‘Tochtviaduct’ zoals het recreaduct gaat heten, vanaf eind 2024 te gebruiken.

Recreatieve route

Het recreaduct bestaat uit een fiets- en wandelpad en een faunapassage voor dieren. Door het Schiebroeksepark met het nieuwe recreatiegebied de Vlinderstrik te verbinden verbeteren we het recreatieve netwerk in de regio. Er ligt straks één natuurgebied waar de route doorheen slingert.

Rondom de A16 Rotterdam komen meerdere recreatieve routes, maar het recreaduct is het enige wandel- en fietsviaduct dat over de A16 Rotterdam heengaat. Sinds 9 oktober rijd je er onderdoor op de N209.

Ecologische verbinding

Direct naast het fiets- en wandelpad komt een bloemrijke groenstrook. Daarnaast worden tegen het hek van het recreaduct heesters geplant die uiteindelijk rond de 2-3 meter hoog worden. Zo zorgen we voor een ecologische verbinding. ‘s Nachts maken egels, (vleer)muizen en marterachtigen gebruik van de faunapassage. In het voorjaar en de zomer zal je veel vlinders en bijen zien in de groenstroken naast het fietspad.

De verlichting op de A16 Rotterdam bij het recreaduct is zo ontworpen dat het licht op de weg schijnt. Zo hebben dieren in de omgeving van de faunapassage er geen last van.

Bekijk ook de infographic over het recreaduct en de omliggende omgeving.

Cookie-instellingen