[nieuws] Vrachtwagenstrook A20 richting Hoek van Holland wordt opgeheven

13-06-2023 1908 keer bekeken

De speciale rijstrook voor vrachtwagens en bussen op de A20 van Gouda naar Hoek van Holland wordt vanaf 1 juli 2023 22.00 uur opgeheven. Dit heeft te maken met het werk voor de aanleg van de snelweg A16 Rotterdam. Het vrachtverkeer gaat gebruikmaken van de rijstroken voor het overige verkeer.

Door het opheffen van de doelgroepenstrook maken we ruimte voor de aanleg van de A16 Rotterdam. Er ontstaat zo ruimte voor het aanleggen van de nieuwe verbindingsboog vanuit de A16 Rottemerentunnel naar de A20 richting Gouda. De bouwstoffen die vrijkomen bij het opheffen van de doelgroepenstrook worden hergebruikt bij de aanleg van de A16 Rotterdam. Het bouwverkeer van de A16 Rotterdam kan bovendien veiliger en met minder hinder gaan invoegen in het verkeer op de A20.

Weven

In de huidige situatie moet vrachtverkeer invoegen op de A20. Na het opheffen van de doelgroepenstrook moet het doorgaande vrachtverkeer op de A20 twee rijstroken naar rechts opschuiven en daarmee dus weven met ander verkeer. Anderzijds wordt langzaam invoegend vrachtverkeer juist voorkomen. De situatie is na het opheffen van de doelgroepenstrook gelijk aan de situatie na openstelling van de A16 Rotterdam.

Afsluitingen

Van 26 juni tot en met 2 juli steeds tussen 22.00 uur en 05.00 uur:

  • de rechterrijstrook van de hoofdrijbaan van de A20 uit Gouda richting Hoek van Holland is ter hoogte van het Terbregseplein afgesloten. Naar verwachting levert dit geen hinder voor het verkeer op.
  • de verbindingsweg A20 richting Hoek van Holland naar de A16 richting Breda ter hoogte van het Terbregseplein is afgesloten. Verkeer rijdt om via afrit Schiebroek (14) en keert aldaar. Weggebruikers moeten rekening houden met 5-10 minuten extra reistijd. Overdag is de verbindingsweg gewoon beschikbaar.

De omleidingen voor het verkeer zijn langs en boven de weg aangegeven.

Werkzaamheden

De werkzaamheden voor het sluiten van de doelgroepenstrook worden gecombineerd met andere werkzaamheden voor de aanleg van de A16 Rotterdam. We passen onder andere de wegmarkering en weginrichting aan. Op de verbindingsweg A20 richting Hoek van Holland naar de A16 richting Breda plaatsen we een nieuw portaal voor de in aanbouw zijnde afrit naar de toekomstige A16 Rotterdam.  

Advies aan weggebruikers

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie;
  • Houd rekening met extra reistijd;
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden, boven en langs de weg.

A16 Rotterdam

De doelgroepenstrook ligt in het gebied waar Rijkswaterstaat op dit moment de A16 Rotterdam aanlegt tussen de A13 bij Rotterdam The Hague Airport en de A20 bij het Terbregseplein. Vorig jaar is de doelgroepenstrook op de verbindingsweg A16-A20 richting Hoek van Holland al opgeheven. Nu sluiten we ook de doelgroepenstrook op de A20 voor het Terbregseplein.

Beide doelgroepenstroken zouden met de oplevering van de A16 Rotterdam in 2025 al opgeheven worden, omdat deze dan voor de doorstroming niet meer nodig zijn. Vanwege de verkeersveiligheid en om diverse werkzaamheden voor de A16 Rotterdam veilig uit te kunnen voeren zijn de doelgroepenstroken nu al gesloten, in afwachting van de opening van de A16 Rotterdam. De hinder is beperkt gebleven.

 

Cookie-instellingen