[nieuws] Nieuw vlot voor roeiers Rotte

04-04-2024 776 keer bekeken

Dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK), onthulde woensdagmiddag in het bijzijn van een aantal bewoners aan de Rottekade en overige betrokkenen, een nieuw wisselvlot voor de roeiverenigingen van Rotterdam.

Het werd direct enthousiast door roeiers van roeivereniging Rijnmond en Nautilus in gebruik genomen, hiermee opende de dijkgraaf ook het recreatieseizoen van dit jaar. Rijkswaterstaat maakte het wisselvlot mogelijk vanwege de langdurige versmalling van de Rotte door de werkzaamheden aan de Rottemerentunnel in de afgelopen jaren. Nu de tunnel onder de Rotte ligt en de damwanden zijn verdwenen, is de rivier weer over de volle breedte bevaarbaar.

Eelco Negen, projectmanager van de A16 Rotterdam: “De nieuwe Rottemerentunnel die onderdeel uitmaakt van de 11km lange nieuwe rijksweg van de A16, doorkruist de Rotte onder water. Dat was een behoorlijke klus, waarvoor damwanden middenin het water zijn geplaatst om in een droge bouwkuip te kunnen werken. Hier hebben roeiers, kanovaarders, de pleziervaart en natuurlijk de bewoners aan de Rottekade last van gehad. Met onze bijdrage aan het wisselvlot willen we de gebruikers van de Rotte tegemoetkomen voor deze overlast en iets blijvends van waarde achterlaten. Daarnaast willen we met dit feestelijke moment de bewoners van de Rottekade, nu de ergste bouwhinder voorbij is, ook betrekken bij de positieve momenten.”

Terwijl onder de Rotte de tunnel werd aangelegd, moest de Rotte altijd deels geopend blijven. “De Rotte is namelijk een belangrijke rivier voor waterafvoer richting de Maas”, licht Dijkgraaf Van der Klugt toe. “Daarom zijn tijdens de werkzaamheden een waterkerende constructie en kwelschermen aangebracht. Die zorgden ervoor dat de dijk stabiel bleef en er langs de tunnel geen water terug de polder in kon stromen.”

Vrijgave Rotte eerste stap

De vrijgave van de Rotte is een eerste stap in de transformatie van het recreatiegebied Lage Bergse Bos naar een aantrekkelijke omgeving. Daarnaast worden dit jaar alle technische tunnelinstallaties getest en is het proces gestart voor de openstellingsvergunning. Deze wordt afgegeven door de gemeente Lansingerland. Vanaf eind 2024 wordt ook de nieuwe beplanting aangebracht op het tunneldak en nadert de inrichting van het Lage Bergse Bos zijn voltooiing.

Cookie-instellingen