[interview] Tunneltesten was nog nooit zo makkelijk

05-06-2024 1384 keer bekeken

Onderdeel van de werkzaamheden aan de A16 is de aanleg van de 2,2 kilometer lange Rottemerentunnel onder het Lage Bergse Bos door. Nu de tunnel bouwtechnisch klaar is, test bouwcombinatie De Groene Boog of de tunnel veilig is, ook bij incidenten.

Eerder gebeurde dat al digitaal met een zogenaamde digital twin, een digitale weergave van deze tunnel. Nu test de aannemer ook analoog, in de tunnel zelf. Projectmanager Michel van Baar: ‘Testen was nog nooit zo makkelijk.’

48 veiligheidssystemen

In de tunnel zitten 48 systemen die de veiligheid van weggebruikers moeten waarborgen. Denk daarbij aan ventilatoren, brandblusvoorzieningen, evacuatieverlichting en verkeerssignalering. Die systemen staan allemaal heel precies afgesteld. Zo is het licht in de tunnel afgestemd op de weersomstandigheden buiten, zodat je ogen geleidelijk kunnen wennen aan het donker in de tunnel. Ook zit er tussen elke luidspreker een minimale vertraging ingebouwd, zodat er geen galm ontstaat voor de automobilist die door de tunnel rijdt. De systemen geven continu signalen door aan de verkeerscentrale in Rhoon, waar medewerkers de situatie monitoren. Zodra zij een onregelmatigheid ontdekken, grijpen zij in.

Testen met digital twin

Voordat de Rottemerentunnel in oktober 2025 opengaat, moet de tunnel voldoen aan allerlei veiligheidseisen. Michel: ‘De standaardprocedure is dat we hiervoor alle tunnelinstallaties aan een aantal tests onderwerpen. Maar bij deze tunnel maakten we voor het eerst gebruik van een digital twin, een digitale simulatie van de tunnel inclusief installaties. Met de simulatie konden we de tests eerder al digitaal uitvoeren.’ Om te controleren of de installaties ook op locatie doen wat ze moeten doen, testen Michel en zijn collega’s nu alle systemen in de tunnel zelf.

Efficiënt testen op locatie

Over de eerste resultaten is Michel positief. ‘Normaal lopen de tests op zeker 500 tot 1000 punten mis.’ Zo zijn er vaak problemen met de verlichting, doordat er bijvoorbeeld een lampje verkeerd aangesloten is. ‘We konden ons dan helemaal suf zoeken naar het probleem. Met de digital twin hebben we dat soort problemen nu snel opgespoord.’ De digitale tunnel was destijds een grote investering, maar het levert Michel en zijn team nu dus veel tijdswinst op. ‘Doordat we met het digitale testen al veel problemen konden afvangen, verloopt het testproces op locatie nu veel efficiënter.’

Energieneutrale tunnel

Michel en zijn collega’s blijven nog tot januari 2025 tests uitvoeren in de tunnel. Daarnaast heeft hij nog een ander doel waar hij naartoe werkt. Zeven jaar geleden ontstond bij hem namelijk de ambitie om een energiezuinige tunnel te ontwikkelen die volledig op zelfopgewekte energie werkt. Door slim gebruik te maken van techniek en materiaal heeft hij die ambitie intussen al grotendeels waargemaakt. Alleen de zonnepanelen ontbreken nog, maar er wordt naar verwachting dit jaar nog gestart met de aanleg van drie zonnevelden langs A16 Rotterdam. En daarmee is de A16 Rotterdam straks ’s werelds eerste energieneutrale snelweg mét tunnel.

Michel van Baar, projectmanager A16 Rotterdam | Foto: Sjaak Boot

Cookie-instellingen