Toegepaste wapeningsexpertise voor 33 kunstwerken

316 keer bekeken 0 reacties

Binnen de kaders van project A16 Rotterdam is Diepstraten Wapeningstaal in deelgebied 1 en 3 verantwoordelijk voor de wapening van in totaal 33 kunstwerken. Een meer dan omvangrijk werk, waarvoor het in Hardinxveld-Giessendam gevestigde bedrijf zo'n 10.000 ton staal verwerkt.

Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor Kunstwerk 52a, een markant viaduct over het Terbregseplein dat volgens het principe van incremental launching wordt gerealiseerd.

Sinds 1934 is Diepstraten vooral binnen de wegen waterbouw en petrochemische sector actief met het wapenen van uiteenlopende betonconstructies. Een tak van sport die anno 2022 wordt beoefend met 55 eigen vakmensen die de opdrachtgevers van het bedrijf van a tot z ontzorgen. "We hebben alles paraat om al tijdens de beginfase van een project met de klant mee te denken en hem over het ontwerp te adviseren", zegt directeur Ed Schipper. "Daardoor wordt het werk altijd veilig en volgens een optimaal doordachte methodiek uitgevoerd. Ons zes leden tellende modelleerteam, dat de wapeningsmodellen in 3D uitwerkt, levert daaraan samen met onze werkvoorbereidingsafdeling een grote bijdrage. Ze zorgen voor de rode draad in ons ontzorgingsproces."

Veel wapening 

De uitleg linkt direct met het project A16 Rotterdam, waarvoor Diepstraten tot eind 2023 maar liefst 33 kunstwerken van een solide wapening zal voorzien. Schipper neemt een aantal constructies onder de loep. "Een mooi voorbeeld van onze kennis en kunde is het eerste segment van het viaduct over het Terbregseplein. Weliswaar een relatief kleine constructie, maar met enorm veel wapening. Door onze 3D modellering te combineren met een slim stappenplan zijn we erin geslaagd om een zeer complex wapeningspatroon uitvoerbaar te maken."

Twee andere werken in het zogeheten deelgebied 3 (waar ook het Terbregseplein deel van uitmaakt) zorgen voor een verdere bevestiging van de ruime expertise van Diepstraten. Hier voorziet het bedrijf de brugdekken van de Kunstwerken 10 en 52b van een hoogwaardige wapeningsoplossing. Voor het laatstgenoemde werk is de U-bak al gemaakt. "Deze wordt in juli volledig gestort over de huidige A16 heen gereden en op de definitieve landhoofden geplaatst", licht Schipper het huzarenstukje op het gebied van wapening toe. Maar het kan altijd complexer, zo blijkt met het tot de verbeelding sprekende Kunstwerk 52a. "En dat heeft er alles mee te maken dat we rondom de realisatie hiervan gebruik maken van het principe van incremental launching", zegt Schipper trots. "Dit betekent dat het complete brugdek vanaf slechts één landhoofd van de brug wordt gebouwd. Concreet worden de zeventien van spankabels voorziene elementen van het ter plaatse gevlochten kunstwerk naar de overkant gelanceerd. Wanneer dat met goed gevolg is afgerond, herhalen we dit hoogstandje voor de tweede rijbaan." 

Cookie-instellingen